18.9 C
Gargždai
2024 / 05 / 22

Sveikesnė pasakiškai skanių buritų versija: tereikės 10 minučių ir 5 produktų

Ar jau skaitėte?

Meksikos virtuvė – skonių fiesta, kuriai itin sunku atsispirti. Išraiškingus skonius ir ryškias spalvas dažnai lydi ir nemažas kalorijų skaičius, tačiau buritai nebūtinai turi būti priskiriami mažiau sveikatai palankaus maisto kategorijai. Sveikiems ir greitiems pietums reikės nedaug laiko ir vos kelių produktų – o paruoštą buritą bus galima ir užšaldyti kitam kartui. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, meksikietiškos virtuvės ingredientai yra mėgiami lietuvių, nes iš jų galima pasigaminti aibę sočių ir nebrangių patiekalų.

- Reklama -

„Faktas, kad lietuviai noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus – įkvėpimo pasisėmę užsienio šalių virtuvėse, į savo racioną įtraukia retesnių ingredientų ar išbando naujus būdus įprastų produktų paruošimui. Tortilijos, takai ar kukurūzų traškučiai lietuviams jau tapę dažnais susibūrimų palydovais. Taip pat pastebime, kad pirkėjus vis labiau domina sveikos alternatyvos pamėgtiems produktams – pavyzdžiui, renkasi tortilijas su visų grūdo dalių miltais, kiaulieną keičia vištiena, o į patiekalus vietoj majonezo deda sveikatai naudingų avokadų“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Viena populiariausių pasaulio virtuvių

Tortilija.

Meksikietiška virtuvė ne be reikalo turi milijonus gerbėjų visame pasaulyje. Nors baziniai dažniausiai naudojami ingredientai atrodo gan paprasti (tortilijos, pupelės, mėsa, paprikos, kukurūzai), tačiau jie meistriškai supinami į patiekalus, dievinamus tiek gurmanų, tiek paprasto sotaus maisto gerbėjų.

Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, šiuolaikinį Meksikos kulinarijos meną formavo senosios indėnų tradicijos ir konkistadorų įtaka.

„Meksikos virtuvė iki ispanų laikų buvo pagrįsta vietinėmis daržovėmis – kukurūzais, pupelėmis, moliūgais, čili pipirais, pomidorais ir saldžiosiomis bulvėmis. Galima manyti, kad pirmieji indėnai buvo vegetarai, tik šiek tiek vėlesniame virtuvės raidos etape pradėta valgyti kalakutiena. Ant stalų taip pat patekdavo žuvis, jūros gėrybės. Aliejus ir kiti riebalai jiems buvo visai nežinomi – maistas buvo verdamas vandenyje, troškinamas garuose arba kepamas ugnyje“, – apie senųjų Meksikos gyventojų maistą pasakoja V. Juodkazienė.

Ryškūs Meksikos virtuvės pokyčiai įvyko kolonizacijos laikais. Būtent tada konkistadorai į Meksiką atvežė grūdinių kultūrų (rugių, kviečių, miežių ir ryžių), taip pat daržovių, tokių kaip svogūnai, česnakai, morkos, salotos, kopūstai, špinatai, petražolės ir burokėliai.

- Reklama -

„Kolonizatoriai atvežė ir meksikiečiams nežinomų žolelių: čiobrelių, imbiero, rozmarino ir mėtų, taip pat vaisių – obuolių, kriaušių, granatų, bananų ir abrikosų. Dideli pokyčiai įvyko ir tada, kai buvo pradėti importuoti galvijai, o tipiški meksikietiški patiekalai buvo pradėti derinti su pienu, sūriu ir įvairių rūšių riebalais. Tada meksikiečių virtuvė tapo labai įvairi. Sujungus ispanų ir senąją tradicijas, atsirado skoniai, kuriuos šiandien vadiname meksikietiška virtuve“, – sako V. Juodkazienė.

Sveikesnė burito versija – su vištiena ir avokadu

Nors meksikietiškos virtuvės pagrindas išliko daržovės, paprastai jos patiekalai būna itin sotūs ir gana kaloringi. Mėgstama dėti daug sūrio, padažų, paplotėliams naudoti kvietinius miltus.

„Kita vertus, Meksikoje įprasta naudoti daug produktų, kuriuos vadiname „supermaistu“. Avokaduose gausu širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų, skaidulų ir kalio. Pomidoruose gausu likopeno – antioksidanto, kuris siejamas su mažesne vėžio ir širdies ligų rizika. O jų taip mėgstama ir gausiai naudojama kalendra – žolelė, kurioje gausu antioksidantų ir svarbiausių vitaminų bei mineralų, įskaitant vitaminą C ir geležį“, – vardija „Iki“ atstovė.

Būtent kalendra ji kviečia gausiai pagardinti ir sveikesnę įprastinio burito versiją. Norint ją pasiruošti, Jums reikės:

  • 2 vištienos krūtinėlių, iškeptų ant grotelių ir supjaustytų juostelėmis
  • 60 g mocarelos sūrio, tarkuoto
  • 1 avokado, supjaustyto kubeliais
  • 2 šaukštų kalendros, susmulkintos
  • 4 didelių tortilijų
  • Šiek tiek aliejaus

„Šio recepto žavumas – ne tik naudojami sveikatai palankūs ingredientai, bet ir gamyba yra labai paprasta ir lengva. Pirmiausia reikia sumaišyti smulkintą vištieną, sūrį, kalendrą ir pjaustytą avokadą. Į vienos tortilijos vidurį sudėkite ¼ mišinio, suformuokite ritinėlį. Taip padarykite ir su likusiomis tortilijoms. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, sudėkite visas keturias tortilijas ir kepkite 2 minutes ant vidutinio stiprumo ugnies. Apverskite ir kepkite dar kelias minutes arba tol, kol buritai taps auksinės spalvos“, – gaminimo eigą nurodo V. Juodkazienė.

Ji pataria, kad skaniausia buritus valgyti dar šiltus, galima šalia patiekti ir šviežių lapinių salotų.

Beje, šį receptą verta įsidėmėti ir skubantiems – keptus arba nekeptus buritus galima užšaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 3 mėnesių. Išėmus tereikės atšildyti ir pakepti keptuvėje.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Palangos apgyvendinimo paslaugų asociacijų vadovai įvertino vasarą: dauguma atostogautojų prisibijo leisti pinigus

2023 m. vasarą, dėl poilsiautojų ir verslininku vertinimu ne ypač gerų orų, susitraukė atostogaujančių Palangoje srautai, taip pat pastebimas ir polinkis atostogauti trumpiau, dažniausiai...

Senolė tikina neatgaunanti giminėms duotų pasaugoti daugiau nei 110 tūkst. eurų

Senolė kreipėsi į policiją dėl artimiesiems neva pasaugoti duotų ir negrąžintų daugiau nei 110 tūkst. eurų. Kaip pranešė Policijos departamentas, ketvirtadienį, apie 8 val. 29...

Savaitgalį džiugins orai ir „Iki“ akcijos: išbandykite instagramerio Andriaus Šimulyno plėšytos vištienos mėsainio receptą

 Po žiemiškų pavasario išdaigų savaitgalį ir vėl grįžta šiluma, o į prekybos tinklą „Iki“ – „Savaitgalio nuolaidiškės“. Tradiciškai nuo ketvirtadienio lojalius pirkėjus pasitinka dar...

Klaipėdos rajone jautis mirtinai sužalojo vyrą

Klaipėdos rajone mirė jaučio sužalotas vyras, praneša policija. Teisėsaugos duomenimis, ketvirtadienį, apie 13 val. 8 min. Klaipėdos r., Rudgalvių k., iš aptvertos teritorijos pabėgęs jautis...

Teismas iš dainininkės Birutės Petrikytės priteisė beveik 100 tūkst. Eur žalos atlyginimą

Klaipėdos apygardos teismas pirmąja instancija išnagrinėjo civilinę bylą dėl žalos atlyginimo priteisimo iš buvusios muzikos klubo vadovės Birutės Petrikytės-Karžickajos likviduojamai dėl bankroto asociacijai Birutės Petrikytės muzikos klubui. Teismas nusprendė, jog atlikėja dėl savo neteisėtų...

Šaltis spaus jau nebeilgai

Vasario 18 d. bus saulėta, sniego nenumatoma. Pūs silpnas rytų, pietryčių vėjas. Temperatūra įdienojus sieks dieną 8–13, vakariniame pakraštyje apie 7 laipsnius šalčio. Vasario 19-os didžiąją paros dalį mažai debesuota, be kritulių, tik vakarėjant vakariniuos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS