Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus desertus, vaisių kokteilius ar glotnučius, jais gardinti pusryčių košes ir salotas. Pasak gydytojos dietologės dr....
Mažai kam žinoma, jog anksčiau sviestas buvo naudojamas žvakidžių, virtuvės reikmenų ar papuošalų poliravimui ir apsaugai: nedideliu kiekiu sviesto, užteptu ant skudurėlio, galima nublizginti metalo paviršių. Senovėje sviestas buvo naudojamas ir kaip kosmetikos priemonė: jis buvo tepamas ne tik...
Netrukus po vasaros atostogų sugūžės į mokslus sugrįžę studentai. Įsivažiavus į paskaitų, seminarų bei atsiskaitymų ritmą, neretai nuošalyje lieka sveikatai palankios mitybos režimas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad studentų jaučiamas nuolatinis nuovargis, mieguistumas, dėmesio sukaupimo problemos...
Saldintos duonos ar į tortą panašių skanėstų kepimo idėja atsirado dar senovės civilizacijose. Manoma, kad senovės egiptiečiai kepė pyragus iš tokių ingredientų kaip medus, vaisiai ir riešutai. Šie ankstyvieji tortai buvo panašesni į labai minkštą duoną ir dažnai buvo...
Nedideliame, mažiau nei 150 gramų sveriančiame vaisiuje slypi daug jėgos – padeda virškinti, mažinti cholesterolio kiekį, stiprina imuninę ir nervų sistemas. Ir tai tik keletas kaktusinių figų privalumų, atskleidžia „Iki“ daržovių ir vaisiaus skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Dar dygliuotaja...
Konservavimo sezonas – pačiame įkarštyje. Daug lietuvių rūpinasi atsargomis, kurios vėsią rudens ar žiemos dieną primins saulėtą vasarą ir atostogas. Agurkai – viena populiariausių daržovių, kuri keliauja į stiklainius, o vasaros pabaigoje jie džiugina ir ypač gera kaina. Jie...
Stiklainiai – ne tik atsargoms žiemai. Juose patogu pasigaminti ir šviežias, traškias salotas, kurias galima nusinešti į darbą, pikniką ar pasiimti į kelionę. Lengva nešiotis, iš jo niekas neišsipils, daržovės išliks šviežios ir tvirtos, be to – namuose gamintos...
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir...
Jei kas dar nemėgsta ryžių, tai galbūt tik todėl, kad juos valgo nepagardintus žolelėmis, daržovėmis ir prieskoniais. Šios kruopos tinka ne tik, kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų, bet ir kaip vienas iš vasariškų salotų su špinatais bei feta ingredientų....
Kas šauna galvon, kai išgirstate žodį „Estija“? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir... šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad...