11.9 C
Gargždai
2024 / 04 / 30

Saldumu išsiskiriantys plokštieji persikai: skanauti šviežius ar kepti ant grilio?

Ar jau skaitėte?

Šiltuoju metų laikotarpiu parduotuvių lentynose galima rasti daug šviežių ir sezoninių vaisių, tarp jų ir plokščiųjų persikų. Šiuose vaisiuose gausu vitaminų ir antioksidantų, jie suteikia energijos bei organizmą papildo vandeniu. Be to, persikais gardinti galima pačius įvairiausius patiekalus – nuo desertų iki salotų, netgi juos kepti ant grilio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atšilus orams vaisiai, taip pat ir šviežio derliaus persikai, sulaukia daug pirkėjų dėmesio.

- Reklama -

Saldesni nei tradiciniai

„Šiltuoju metų laikotarpiu lietuviai ieško gaivesnio ir šviežesnio maisto. Pastebime, kad pirkėjai gausiai renkasi ir kaulavaisius, ypač persikus. Daugiausiai šių vaisių parduodama liepos mėnesį. Norėdami, kad pirkėjai rastų kuo įvairesnį vaisių asortimentą, mūsų parduotuvėse siūlomos dvi persikų rūšys: klasikiniai ir plokštieji persikai“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad plokštieji persikai yra sveikatai naudingi vaisiai.

„Plokščiuosiuose persikuose gausu vitamino C, skaidulų, vitamino A ir beta karotino. Šios rūšies persikuose taip pat randama ir kalio, fluoro bei geležies, jie pasižymi antioksidantų gausa, todėl juos verta įtraukti į kasdienį racioną“, – sako J. Sabaitienė.

Plokštieji persikai taip vadinami ne veltui. Nuo tradicinių persikų jie skiriasi savo neįprasta, kiek suplota forma. Dėl išskirtinės savo išvaizdos šie persikai dažnai jaukiai įvardijami kaip „spurgos“. Be to, lyginant su tradiciniais persikais, jie išsiskiria ir savo skoniu.

„Plokštieji persikai pasižymi saldesniu nei tradiciniai bei migdolų prieskonį turinčiu skoniu ir baltos spalvos minkštimu. Kadangi šie vaisiai yra pakankamai saldūs, dažniausiai jais gardinami įvairiausi desertai. Visgi, tinkamai subalansavus skonius, plokštieji persikai puikiai tiks ir salotoms, ir prie mėsos ar žuvies patiekalų“, – sako J. Sabaitienė.

- Reklama -

Valgyti šviežius ar kepti ant grilio?

Plokštieji persikai – visai ne naujiena. Šie vaisiai egzistavo dar senovės Kinijoje. XIX amžiuje jie buvo atgabenti ir į Ameriką. Šiuo metu pasaulyje egzistuoja apie 20 plokščiųjų persikų rūšių. Jų augimo pikas šiltuosiuose kraštuose paprastai būna liepą ir baigiasi rugpjūtį.

Pasak J. Sabaitienės, plokščiuosius persikus geriausia valgyti šviežius, tačiau tikrai nesuklysite ir nenusivilsite, jei išbandysite juos gaminti ir ant grilio. Kepant plokščiuosius persikus ant grilio išryškėja jų natūralus sultingumas, netgi sustiprėja saldumas. Ant grotelių keptų plokščiųjų persikų išorė tampa lengvai apskrudusi ir traški, o vidus išlieka lengvas ir purus. Be to, jie įgauna įmantraus dūmo aromato.

Prieš grilinant persikus reikėtų perpjauti per pusę, tuomet pabarstyti cukrumi, citrinų sultimis, jeigu mėgstate aštriau, raudonųjų paprikų dribsniais. Geriausia juos kepti po kelias minutes, iš kiekvienos pusės arba tol, kol ant jų esantis cukrus gražiai karamelizuosis. Taip paruoštus persikus galite valgyti su ledais, grietinėle, jais gardinti salotas ar patiekti kaip garnyrą, prie įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Be to, kepti persikai puikiai dera su įvairiausios rūšies sūriais.

„Dėl didelio karščio kepami vaisiai gali išskirti daug sulčių. Žinoma, dalis jų išlašės pro groteles. Tačiau tam, kad sulčių neišvaistytumėte, galite po grotelėmis padėti skardą ar kitą indą, į kurį išsiskyrusios sultys subėgs. Sultimis galėsite pašlakstyti iškepusius vaisius arba jas panaudoti įvairiausiems desertams, gaiviems vaisiniams kokteiliams ar ruošdami padažus salotoms“, – pataria „Iki“ atstovė.

J. Sabaitienė patiekalus su šiais vaisiais siūlo išbandyti namuose ir dalijasi keliais receptais.

Keptų persikų salotos su vištiena

Jums reikės:

  • 500 g šviežios viščiukų broilerių filė
  • 100 g mažųjų špinatų
  • 5 plokščiųjų persikų
  • 125 g šilauogių
  • 1 raudonojo svogūno
  • 100 g ožkų sūrio
  • 1 v. š. medaus
  • 2 a. š. garstyčių
  • 20 ml alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite ant grotelių – svarbu neperkepti, kad mėsa neišsausėtų, tad kiekvieną pusę kepkite apie 5 minutes. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Mėsai beveik iškepus, šalia ant grotelių sudėkite persikų skilteles. Kepti persikai ir patys bus nepaprastai skanūs, ir pagardins vištieną, kepdami greta. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir kartu su keptais persikais sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!

Plokštieji persikai su ledais

Jums reikės:

  • 2 didelių ir prinokusių plokščiųjų persikų
  • 2 valg. šaukštų aliejaus
  • 1 valg. šaukšto cinamono
  • Medaus
  • 4 kaušelių vanilinių ledų

Gaminimas:

Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio. Pjaustytų plokščiųjų persikų vidų patepkite aliejumi, tada sudėkite juos pjautine puse žemyn ant grotelių ir uždenkite dangtį. Kepkite ant grotelių 3-4 minutes, kol ant vaisiaus atsiras grilio žymių, tuomet apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Išimkite vaisius iš kepsninės ir apibarstykite cinamonu, tada apšlakstykite medumi. Ant kiekvienos puselės uždėkite po kaušelį ledų ir iš karto patiekite.

Plokštieji persikai su medaus ir balzamiko glazūra

Jums reikės:

  • 6 vidutinio dydžio plokščiųjų persikų
  • 1/2 puodelio balzamiko acto
  • 1/2 puodelio medaus
  • Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Nedideliame puode sumaišykite balzamiko actą, medų ir druską. Puodą užvirkite ant silpnos ugnies ir pavirkite kelias minutes. Vaisius apšlakstykite gautu balzamiko mišiniu. Kepimo groteles sutepkite aliejumi ir įkaitinkite iki vidutinės ugnies. Dėkite juos ant ugnies ir kepkite tol, kol šie gražiai karamelizuosis. Patiekite su ledais, naudokite kaip garnyrą prie įvairiausių patiekalų arba pagardinkite salotas. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Vilniuje užregistruotas rekordas – riešutų mylėtojai varžėsi dėl čempiono titulo

Rekordų fiksavimo agentūra „Factum” antradienio vakarą registravo naują rekordą. Vilniuje vykęs išskirtinis renginys sudomino riešutų mėgėjus ir entuziastus, pasiryžusius per 60 sekundžių išgliaudyti kuo...

Vasaros atradimas: gaivus rizotas su cukinijomis pripildys namus citrinų aromato

Artėjant vasarai, natūraliai norisi mažiau mėsos ir daugiau daržovių, tad vegetariški patiekalai dažniau atsiduria ir visavalgių mitybos racione. Paprastas, bet ypač gaivus receptas saulėtai...

ORAI: Trečiadienio dieną vietomis numatomas nedidelis lietus, dulksna

Trečiadienio dieną vietomis numatomas nedidelis lietus, dulksna. Kai kur rūkas. Vėjas besikeičiančios krypties, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šilumos. Ketvirtadienio naktį daug kur, daugiausia...

Astrologinė prognozė kitai savaitei, gruodžio 25–31 dienoms.

AVINAS Savaitės pradžioje susitiksite su išsiilgtu žmogumi, giminaičiais, pasidžiaugsite dovanomis, gardumynais, o jei dirbate per šias šventes – tai ir dosniais atsilyginimais. Pasirūpinkite namų ir...

Nustebsite sužinoję, koks veiksnys daro įtaką jūsų namų vertei

Niekam ne paslaptis, kad nekilnojamojo turto kainai lokacija yra ypač svarbi. Perkant ar investuojant į būstą, svarbu įvertinti susisiekimo infrastruktūrą, nuotolį nuo miesto centro ir kitus praktinius veiksnius. Tačiau tyrimai rodo, kad būsto vertę...

Žemės mokesčiui sumokėti – beveik dvi savaitės  

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad žemės mokesčio deklaracijos suformuotos ir išsiųstos visiems žemės savininkams, jį sumokėti reikia iki lapkričio 15 d. Už 2022 m. apie 40,5 mln. eurų žemės mokesčio apskaičiuota 728 tūkst....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS