16.9 C
Gargždai
2024 / 07 / 05

„Rimi“ vaisiai ir uogos – pigiau: štai, kodėl vasarą reikėtų jomis praturtinti mitybą

Ar jau skaitėte?

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, persikai, abrikosai, nektarinai, trešnės tinka kokteilių ar glotnučių gamybai, taip pat košių bei salotų gardinimui. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria nedelsti pasinaudoti akcijomis ir vaisių įsigyti daug pigiau – iki liepos 8 d. jiems taikomos net 50–64 proc. nuolaidos, perkant su lojalumo kortele.

- Reklama -

Kaulavaisiams sunku atsispirti – gardūs, sultingi ir spalvingi

Tai pačiai kaulavaisių grupei priklausantys abrikosai, persikai ir nektarinai, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. „Nektarinuose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu išties vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau“, – pataria gydytoja dietologė.

Vasariškos salotos su kaulavaisiais. Iliustracinė nuotrauka.

Pasak dr. E. Gavelienės, šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą.

„Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai. Tačiau sveikos ir subalansuotos mitybos garantas – skirtingų vaisių, daržovių ir uogų, grūdinių kultūrų bei baltymais turtingų produktų įtraukimas į valgiaraštį. Vasara tam geriausias metas, nes šviežių ir skanių gėrybių gausu tiek namų daržuose ir soduose, tiek parduotuvėse. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300–400 gramų“, – primena gydytoja dietologė. 

Kankina nemiga? Skanaukite vyšnių!

Vasaros metu vyrauja puiki uogų skonių ir spalvų įvairovė – net ir trešnės būna geltonos, rausvos ar tamsiai raudonos spalvos: tai priklauso nuo skirtingų uogose esančių fitochemikalų. Pasak dr. E. Gavelienės, esminių skirtumų tarp trešnių ir vyšnių nėra: „Tiek vyšniose, tiek trešnėse gausu skaidulų, polifenolių ir vitamino C. Lyginant angliavandenių kiekį vyšniose ir trešnėse, pastarosiose fruktozės yra daugiau: 100 gramų uogų – 12 gramų, kai vyšniose – 8 gramai. Tiek vyšnios, tiek trešnės labiausiai mums naudingos dėl polifenolių, skaidulų, vitamino C gausos. Taip pat naudingos jose esančios mineralinės, biologiškai aktyvios ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos.“

Ji priduria, kad vienas įdomesnių ir daug kam nežinomų dalykų yra tai, kad vyšnios naudingos žmonėms, kankinamiems nemigos. „Vyšnios iš kitų uogų išsiskiria tuo, kad jose yra triptofano, oksitocino bei melatonino, kurie turi įtakos miego kokybei. Be to, vyšnios turi nemažai vitamino C, daug skaidulinių medžiagų, karotinoidų, jose randama ir organizmui naudingo kalio. Tai sąlyginai nekaloringos uogos, nes 100 g vyšnių yra vos 50 kalorijų. Trešnės nedaug kaloringesnės – tokiame kiekyje yra 60 kalorijų“, – pasakoja gydytoja dietologė.

- Reklama -

Vasaros gėrybes džiovinkite – pigu ir gardu

Jei pigiau nusiperkate didesnį kiekį vaisių ir uogų, dalį jų galite džiovinti. Puiku, jei turite maisto produktų džiovyklę, tačiau susidžiovinti juos galima ir orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė E. Krasauskienė sako, kad namuose džiovinti vaisiai ir uogos bus puikios atsargos žiemai, be to, tai dar ir pigiau – sutaupysite ir maisto nešvaistysite.

„Persikus ir abrikosus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite vienodomis riekelėmis, tarp jų palikite tarpus. Išėmę kauliukus taip pat galite džiovinti trešnes. Džiovindami orkaitėje būtinai naudokite kepimo popierių. Dar viena svarbi detalė – tinkama, ne per aukšta ir ne per žema džiovinimo temperatūra (orkaitėje – maždaug 70–90 °C). Šiek tiek praverkite orkaitės dureles, kad išeitų drėgmė (galima tiesiog užkišti medinį šaukštą). Kas pusvalandį patikrinkite vaisius (džiovinimas gali užtrukti 6–12 valandų), o kai jie bus visai sausi, atvėsintus laikykite sandariame inde arba maišelyje“, – pataria E. Krasauskienė.

Ji primena nepamiršti pigiau nusipirkti kaulavaisių ir trešnių: „Protingiau apsipirkti ir pigiau įsigyti produktų padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.“

Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Pasigaminkite gaivių vasariškų salotų – joms panaudosite tiek abrikosus, tiek persikus.

Vasariškos salotos su kaulavaisiais

RECEPTAS

Salotoms reikės:

  • 8 vnt. abrikosų arba persikų;
  • 150 g mocarelos sūrio rutuliukų;
  • 2 vnt. avokadų;
  • 2 v. š. sezamų sėklų.

Užpilui reikės:

  • 2 v. š. citrinos sulčių;
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 v. š. klevų sirupo;
  • šviežių mėtų, kalendros, druskos – pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Nuplaukite vaisius, perpjaukite per pusę, išimkite kaulus ir supjaustykite ketvirčiais. Avokadus nulupkite, išimkite kaulus ir supjaustykite. Į didelį serviravimo indą sudėkite vaisius, avokadus, mocarelos sūrį, užberkite sukapotų mėtų ir kalendrų. 
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinų sultimis, klevų sirupu ir druska. Užpilkite paruoštą padažą ant salotų. Užbarstykite sezamų sėklų. 
  3. Sezamų sėklas prieš užbarstydami sausai pakepinkite ant keptuvės, kad truputį pageltonuotų.

Skanaus!

TOP naujienos

Nuo sriubos iki desertų: 3 patiekalai su Helovino simboliu – moliūgu

Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo...

ORAI: Trečiadienio dieną daug kur palis, kai kur smarkiai

Trečiadienio dieną daug kur palis, kai kur smarkiai. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s, vakariniuose rajonuose iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra 13–18, kai kur 10–12...

2021 metų Lietuvos mažosiomis kultūros sostinėmis paskelbta Barstyčiai, Skuodo rajone

Dešimt 2021 metų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių pradeda įgyvendinti savo programas. N24.lt - NAUJAS! „Kultūros ministerija palaiko Lietuvos mažųjų kultūros sostinių iniciatyvą. Ji padeda sutelkti vietos...

Dar daugiau dėmesio „Iki“ darbuotojams: keliami atlyginimai, gerinamos darbo sąlygos

2023 metų pradžioje prekybos tinklas „Iki“ 10 proc. padidino įmonės darbuotojų atlyginimus. Monika Milė, prekybos tinklo „Iki“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė, sako, kad...

Kodėl metus rūkyti priaugama svorio ir kaip to išvengti?

Viena iš baimių, su kuria susiduria dažnas rūkalius, norėdamas mesti rūkyti, yra baimė priaugti svorio. Ji nėra nepagrįsta, nes buvę rūkaliai per metus vidutiniškai priauga apie 5 kilogramus. Rūkymas iš tiesų šiek tiek pagreitina...

Tarptautinės mėsainių dienos proga – netikėtas jų receptas su veganiškais žirnių pagrindo paplotėliais

Šiandien, gegužės 28 d., visame pasaulyje minima tarptautinė mėsainių diena. Nors šį sotų patiekalą daugelis laiko „greitu maistu“, naudojant kokybiškus, sveikatai palankius ingredientus ir mėgaujantis saikingai – paskanauti ant grilio keptų mėsainių tikrai verta....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS