10.9 C
Gargždai
2024 / 09 / 21

„Rimi“ įsigykite vienos sviesto rūšies pigiau: dietologė įvardijo – ji turėtų dažniau atsidurti mitybos racione

Ar jau skaitėte?

Lydytas „ghi“ sviestas yra kepimo riebalų rūšis, plačiai naudojama Indijos virtuvėje. Pastaraisiais metais šio sviesto populiarumas išaugo ir kitose pasaulio šalyse. „Ghi“ gaminamas kaitinant sviestą, atskiriant vandenį ir pieno medžiagas bei taip paliekant grynus, nuskaidrintus sviesto riebalus, pasižyminčius sodriu skoniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors šį sviestą reikia vartoti saikingai, vis dėlto jis gali tapti vienu iš vitaminų A, E ir K2 šaltinių. Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovės Eglės Krasauskienės pastebėjimu, šio sviesto rūšis tampa vis populiaresnė tarp pirkėjų, todėl verta pasinaudoti proga ženkliai sutaupyti bei šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) „Rimi“ parduotuvėse jo įsigyti pigiau, net su 53 proc. nuolaida.

- Reklama -

„Ghi“ sviestas – sveikatai palankiausias

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, norintys įtraukti lydytą sviestą į sveikatai palankią mitybą, turėtų tą daryti saikingai. Specialistė akcentuoja, jog nepaisant „ghi“ sviesto maistinių naudų, jo vartojant per daug gali būti padarytas neigiamas poveikis širdies sveikatai bei atsirasti kitų nepageidaujamų veiksnių, susijusių su kūno masės reguliavimu.

Daržovių troškinys su „ghi“ sviestu.

„Norintys įtraukti šį lydytą sviestą į sveikatai palankią mitybą pirmiausia turėtų žinoti, kad jis yra kaloringas – viename valgomajame šaukšte yra maždaug 112 kalorijų. Todėl labai svarbu kontroliuoti suvartojamo „ghi“ sviesto porcijas, kad būtų išvengta nepageidautino kalorijų pertekliaus. Vartojant šį maisto produktą saikingai jis gali tapti vienu iš vitaminų šaltinių. „Ghi“ svieste randami riebaluose tirpūs vitaminai A, E ir K2. Šios maistinės medžiagos būtinos įvairioms organizmo funkcijoms, pavyzdžiui, sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, šio sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka maisto kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – apie lydyto sviesto naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.

Kai kurie turėtų valgyti saikingiau

Gydytoja dietologė pažymi, kad „ghi“ sviesto gamybos proceso metu pašalinama didžioji dalis laktozės ir kazeino, todėl šis maisto produktas tinka asmenims, jautriems laktozei ir kai kuriems pieno baltymams. Vis dėlto, lydytame svieste gali likti šių medžiagų likučių, tad visiškai netoleruojantys laktozės bei alergiški pieno baltymams, turėtų vartoti „ghi“ sviestą atsargiau. Be to, žmonės, turintys itin jautrų virškinimo traktą, taip pat gali jausti diskomfortą, įtraukę šį maisto produktą į mitybą.

„Tokiu atveju geriausia išmėginti nedidelį kiekį „ghi“ sviesto ir stebėti, kaip reaguoja organizmas. Jei pradedamas jausti diskomfortas pilve, vertėtų apsvarstyti kitų alternatyvių maisto produktų įtraukimą į racioną, kurie pakeistų lydytą sviestą, tačiau taip pat būtų sveikatai palankūs“, – įspėja gydytoja dietologė.

Kaip tinkamai laikyti „ghi“ sviestą namų sąlygomis?

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė rekomenduoja įsigytą „ghi“ sviestą namuose laikyti taip, kad produkto nepaveiktų drėgmė bei šiluma: „Šis sviestas yra labai jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl jos reikėtų vengti ir „ghi“ sviestą laikyti sausoje bei tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių bei šilumos šaltinių. Taip pat užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo lydyto sviesto indo dangtelis būtų gerai uždarytas. Tiesa, būkite atsargūs naudodami šaukštus, kuriais imate „ghi“ sviestą: visada naudokite švarius ir sausus įrankius, kad į lydyto sviesto indą nepatektų drėgmės bei teršalų.“

- Reklama -

E. Krasauskienė pastebi, kad nors pirkėjai labiausiai mėgsta Lietuvos gamintojų sviestą, vis populiaresnis tampa ir „ghi“ sviestas. „Savo asortimente turime išties platų sviesto pasirinkimą, tinkantį įvairiems pirkėjų skoniams bei pigesnių, atitinkančius kruopštaus asmeninio biudžeto poreikius. Pirkėjai pamėgo ne tik įprastą sviestą, bet ir gaminius be laktozės. Vis populiaresniu pasirinkimu tampa ir lydytas „ghi“ sviestas, kurį pirkėjai atranda skirtingų patiekalų ir saldžių, pigesnių kepinių gamyboje. Be to, pastebime, kad pirkėjai vis rečiau į savo pirkinių krepšelius įsideda margariną“, – ryškiausias pardavimų tendencijas vardija pašnekovė.

„Pirkėjai aukštos kokybės „ghi“ sviestą gali išsirinkit atsižvelgdami į kelias pagrindines šio produkto savybes. Pavyzdžiui, jame turėtų būti tik vienas ingredientas – tai gryni sviesto riebalai. Taip pat šis sviestas turėtų būti sodrios, auksinės spalvos, o kambario temperatūroje jo tekstūra – švelni bei kreminė“, – primena E. Krasauskienė.

Ji priduria, kad „ghi“ sviesto šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) galima įsigyti pigiau: apsiperkant „Rimi“ parduotuvėse ir pasinaudojant „Mano Rimi“ kortele 500 g lydyto sviesto „Ghee Khanum“ bus galima įsigyti už 5,49 Eur. „Taip pat įsigyti sviesto ir kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.“

Pasiruoškite gardaus, bet pigaus ir maistingo daržovių troškinio – greiti pietūs ar vakarienė garantuoti.

RECEPTAS

Daržovių troškinys su „ghi“ sviestu

Troškiniui reikės:

  • 3–4 vnt. morkų;
  • 2–3 vnt. bulvių;
  • 1 vnt. cukinijos;
  • 1 vnt. raudonojo svogūno;
  • 2–3 v. š. ghi sviesto;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį;
  • Šviežių prieskoninių žolelių (pvz., rozmarino ar čiobrelių).

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
  2. Supjaustykite daržoves į panašaus dydžio gabalėlius, kad jos iškeptų tolygiai.
  3. Ant kepimo skardos išdėliokite supjaustytas daržoves.
  4. Ištirpinkite „ghi“ sviestą ir apipilkite juo daržoves. Kruopščiai išmaišykite, kad visos daržovės pasidengtų sviestu.
  5. Pabarstykite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
  6. Kepkite orkaitėje apie 25–30 min. arba kol daržovės taps minkštos ir šiek tiek apskrus.
  7. Ištraukus iš orkaitės, galima pabarstyti dar šiek tiek šviežių žolelių.

Skanaus!

TOP naujienos

Dalis „Maxima“ parduotuvių grįžta prie rudens sezono darbo laiko

Nuo rugsėjo 1 dienos keičiasi dalies prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių darbo laikas, grįžtama prie rudens sezono darbo grafiko. Šis pokytis įsigalioja 36-ose prekybos tinklo...

PayPal panaikino galimybę atsiskaityti už neteisėtai skelbiamą autorių teisių saugomą turinį internete

2021 m. rugsėjo 14 d. finansinių paslaugų internete teikėja PayPal pranešė Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (toliau – LRTK), kad ji panaikino galimybę atsiskaityti...

Nacionaliniame kultūros forume kalbėjusi V. Čmilytė-Nielsen: kultūra šiuo laikotarpiu yra slėptuvė, kurioje mes išsaugome tai, kas svarbiausia

Penktadienį, lapkričio 25 d., įvyko kasmetinis, jau 7-tasis nacionalinis kultūros forumas (Forumas), organizuojamas nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos (NKIKIA). Šių metų Forumo tema...

S. Vaitulionis atvirai apie jam atliktą plastinę operaciją

Kasdien pramogų, mados bei verslo pasaulyje besisukantis komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis tvirtina, jog šiuolaikinėje visuomenėje vyrai savo išvaizda rūpinasi ne ką mažiau negu moterys....

Ką reikia žinoti draudžiantis, jeigu transporto priemonę vairuos keli vairuotojai?

Tikriausiai mažai kas pagalvotų, kad viena nedidelė detalė privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo sutartyje, iš tiesų, yra viena iš esminių aplinkybių nustatant riziką bei draudimo sutarties kainą. Dažniausiai esame linkę galvoti apie automobilio vairuotojo...

Šie savaitę trumpas lietus, perkūnija, karštis iki 32 laipsnių

Artimiausiomis dienomis išliks karšta, vietomis praslinks trumpalaikės liūtys. SAVAITĖS AUDIOKNYGA! Su nuolaidos kodu „UOGA” audioknyga tik už 8,39 iki rugpjūčio 14 d.Serhijaus Žadano audioknyga „Internatas“ – tikrais įvykiais paremtas romanas apie karą Donbase ir į...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS