Ne paslaptis – atostogų metu šiek tiek atleidžiame vadžias ir mažiau rūpinamės sveikatai palankia mityba. Kelionių metu norisi išbandyti kuo daugiau vietinės virtuvės delikatesų, o pasikeitęs gyvenimo ritmas išderina mitybos režimą. Sveikatai palankios mitybos specialistė, dr. Edita Gavelienė pažymi, kad grįžus namo negalima pulti badauti, taip tikintis „išpirkti“ atostogų nuodėmes, priešingai – reikia stengtis organizmą aprūpinti būtinosiomis maistinėmis medžiagomis. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė į įprastą mitybos ritmą siūlo sugrįžti paprasčiau: iki rugpjūčio 5 d. prekybos tinklo parduotuvėse jau paruoštų maistingų patiekalų įsigykite pigiau.
Būtinai įtraukite baltymų
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad energingai darbo dienai, grįžus po atostogų, itin reikalinga pasirūpinti maistingais, energijos suteikiančiais pietumis.
„Būtinai suvartokite pakankamai baltymų, pavyzdžiui, vištienos ar kalakutienos, virtų kiaušinių arba iš anksto paruošto tofu. Prie baltymų reikėtų nepamiršti daržovių, o kartais – ir vaisių. Tam puikiai tiks mažos morkytės, pjaustyti agurkai, vyšniniai pomidorai, obuoliai ar bananai“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, jog baltymai yra labai svarbūs organizmo audinių statybai ir atsistatymui – ne veltui jų gausu dažno sportininko, kūno rengybos srities atstovo meniu.
„Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Baltymai taip pat labai svarbūs fermentų ir hormonų gamybai“, – pažymi ekspertė.
Ji taip pat siūlo į meniu būtinai įtraukti ir viso grūdo produktų dėl energijos suteikiančių angliavandenių, tokių kaip duona, rudieji ryžiai, bolivinė balanda ar viso grūdo makaronai.
Užkandžiai – savo laiku
Dr. E. Gavelienė primena, kad užkandžiai, kurie yra dažnas atostogų palydovas, turėtų būti mitybos plano dalimi ir įterpiami tarp trijų pagrindinių dienos valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės.
„Dažniausiai užkandis suprantamas kaip „pakramstukas“, atsiradęs po ranka ne laiku ir ne vietoje, kuris nuolat valgomas kažką veikiant, pavyzdžiui, žiūrint serialą. Tai nėra gerai. Užkandžius visuomet turėtume traktuoti kaip vieną iš dienos valgymų, kuris yra mažesnis nei pusryčiai, pietūs ar vakarienė, tačiau dienos metu taip pat turi savo laiką. Dažniausiai užkandžiavimo laiką galima įvardinti kaip priešpiečius, pavakarius arba naktipiečius“, – aiškina gydytoja dietologė.
Kadangi užkandžiai yra dalis raciono ir patenka į dienos kalorijų normą – svarbu pasirinkti sveikatai palankius užkandžius. „Turėtume ieškoti užkandžių, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ar druskos, kad jie ne tik neiškreiptų dienos kalorijų normos, bet ir praturtintų mūsų dienos racioną naudingomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, skaidulomis ar baltymais. Sveikatai palankūs užkandžiai yra daržovės, švieži ar džiovinti vaisiai, riešutai, jeigu nesate jiems alergiški. Šie produktai padeda jaustis sočiau ir suteikia organizmui reikalingos energijos, kurios ypač pradeda trūkti antroje dienos pusėje“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Nespėjate gaminti – išeitis yra
Jei po atostogų susikaupė darbų ir kitų tvarkytinų reikalų bei trūksta laiko kasdien gamintis pietus ir vakarienę, prekybos tinklas „Rimi“ palengvins jūsų grįžimą į įprastą ritmą.
Iki rugpjūčio 5 d. subalansuotus ir sveikatai palankius pietus pakeliui į darbą galite nusipirkti gerokai pigiau: 300 g „Nicos“ salotų pakuotė su 20 proc. nuolaida kainuoja 2,79 Eur. Su tokia pačia nuolaida salotų su kepta vištiena ir medaus garstyčių padažu įsigysite už 8,39 Eur / kg, o margaspalvis viščiukų filė kepsnys su sūriu ir marinuotais agurkais kainuoja 12,79 Eur / kg.
„Paruoštų „Mano dienai“ gaminių asortimentas sudaromas atsižvelgiant į pirkėjų pageidavimus, o vasaros sezono metu populiariausi – lengvesni, bet sotūs ir patogiai valgomi užkandžiai, todėl juos šiuo metu siūlome įsigyti pigiau. Visi patiekalai rūpestingai ruošiami iš kokybiškų ingredientų ir savo skoniu nenusileidžia tiek restoranų, tiek sveikatai palankiausiai namų virtuvei“, – sako E. Krasauskienė.
Pasak prekybos tinklo atstovės, žmonėms grįžtant iš atostogų ir po truputį pradedant ruoštis artėjantiems mokslo metams, pritrūksta laiko gaminti namie, taip pat reikia atsidėti lėšų moksleivių krepšeliui, tad prekybos tinkluose akcijos planuojamos pagal pirkėjų poreikius ir paruoštų valgyti produktų šią savaitę galima įsigyti pigiau. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt., taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
O spėjantys visur neprašaus pro šalį paruošę šį vienos skardos pigų patiekalą, kurio užteks sočiai pavalgyti visai šeimai ir dar liks įsidėti į dėžutes rytdienos pietums.
Skardos keptos vištienos su daržovėmis užteks dviem dienoms!
RECEPTAS
Kepta vištiena su daržovėmis
Patiekalui reikės:
- 3 vnt. morkų;
- 2 vnt. pastarnokų;
- 600 g bulvių;
- 2 v. š. aliejaus;
- druskos pagal skonį;
- 1 a. š. kumino;
- 4 vnt. vištienos ketvirčių;
- 0,5 stiklinės aštraus padažo;
- 0,5 ryšulėlio petražolių;
- 4 v. š. grietinės.
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C.
- Nuskuskite bulves, morkas ir pastarnokus. Supjaustykite daržoves. Apipilkite šaukštu aliejaus, pabarstykite druska, kuminu ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir įdėkite kepti vištienos ketvirčius. Apibarstykite druska ir pipirais. Šiek tiek pakepus išimkite ir aptepkite aštriu padažu. Vištieną ir daržoves sudėkite į skardą ir kepkite apie 40 min.
- Iškepus viską apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Patiekite su grietine ir aštriu padažu.
Skanaus!