-0.1 C
Gargždai
2022 / 12 / 07

Patarimai, kurie padės namuose išsikepti ypatingo skonio duonos

Ar jau skaitėte?

Lapkričio 17-ąją pasaulyje minima tarptautinė naminės duonos diena. Lietuvoje duona ir jos kepimas turi itin senas tradicijas ir užima ypatingą vietą mūsų kultūroje. Iš tinkamų ingredientų paruošta duona – palanki ir sveikatai, mat joje gausu skaidulų, mineralų bei vitaminų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pirkėjų skonis keičiasi ir vietoj tradicinės juodos duonos jie neretai renkasi prancūzišką batoną.

Pasigaminti tereikia vos kelių produktų

- Reklama -

„Lietuviai sveikos mitybos tendencijomis vadovaujasi netgi rinkdamiesi tokius paprastus produktus, kaip duoną, todėl didelį dėmesį skiriame vietoje kepamos duonos kokybei, kuri yra itin vertinama tinklo pirkėjų. Be to, esame paruošę gausų įvairiausios rūšies duonų asortimentą: nuo tradicinės juodos, plikytos duonos, prancūziškų batonų, itališkų duonų bei bemielės, viso grūdo duonos, duonos su daržovėmis: džiovintomis morkomis, burokėliais, špinatais ar įvairiomis sėklomis“, – sako V. Budrienė.

Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė, sako, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip – duoną lengvai iškepti galima ir namuose, o tradicinei ruginei juodai duonai pasigaminti tereikia vos kelių produktų.

Pagrindinės duonos sudėtinės dalys, pasak jos, yra raugas, miltai ir vanduo, o skonį, purumą ir daug kitų savybių lemia būtent jo kokybė ir teisingai pasirinkti miltai. Kaip teigia ekspertė, jei gaminama viso grūdo ar grūdo dalių duona, tokius miltus reikia užpilti vandeniu ir rauginti 4–6 dienas. Reiktų pradėti nuo nedidelių miltų ir vandens kiekių, palaipsniui juos didinti ir 4-ą dieną jau gaminti duoną: pridėti druskos, kitų norimų prieskonių, sako N. Juchnevič ir dalijasi dar keliomis naminės duonos ruošimo taisyklėmis.

Kelios paprastos taisyklės

Išsirinkite, kuo kildinsite. Prieš kepant duoną reikėtų pagalvoti, kuo ją kildinsite. Pasak ekspertės, tam puikiai tinka tiek raugas, tiek paprastosios mielės. Pastarosios pravers skubantiems ir neturintiems daug laiko. O pasigaminti raugą prireiks šiek tiek laiko ir pastangų. Kaip teigia ji, paprastai raugas yra gaminamas apie savaitę. Jį sudaro miltai ir vanduo, kasdien jį maitinant, užauga mielės, padedančios duonai fermentuotis ir iškilti.

Teisingai rinkitės miltus. Kepant duoną galite rinktis tiek viso grūdo, tiek paprastus baltuosius miltus. Lyginant su baltais miltais, viso grūdo miltai turi daugiau maistingųjų medžiagų, iš jų gaminama duona bus intensyvesnio skonio, sunkesnės konsistencijos. Anot N. Juchnevič, visų grūdo dalių miltai, kepant duoną dažnai yra maišomi su baltais, siekiant puresnės kepinio tekstūros, minkštesnės duonos.

- Reklama -

Leiskite tešlai pakilti. Kaip teigia ekspertė, daugumoje receptų rašoma, kad duonos tešla kepimui teks tinkama tuomet – kai padidės dvigubai. O tai, kaip sako N. Juchnevič gali trukti nuo vienos iki trijų valandų, priklausomai nuo temperatūros, drėgmės tešloje, glitimo išsivystymo ir naudojamų ingredientų. Paprastai tariant, šilta, drėgna aplinka geriausiai tinka duonai kildinti.

Pagardinkite sėklomis. Duoną galima ne tik papuošti įvairiausiomis sėklomis ar žolelėmis, bet ir jomis praturtinti duonos tešlą. Į tešlą įmaišyti galite ir moliūgų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių sėklų. Pasak N. Juchnevič, kad sėklos įgautų intensyvesnį skonį prieš maišant į tešlą galima jas lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje.

N. Juchnevič šviežia kvepiančia duona siūlo pasimėgauti ir namuose bei dalijasi nesudėtingai paruošiamu receptu.

Plikyta kvietinė duona be mielių

Jums reikės:

  • 2 kg rupių kvietinių miltų;
  • 1,6 l verdančio vandens;
  • 250 ml raugo;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus (galima naudoti medų);
  • 1 saujos kmynų;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • sviesto (kepimo formai ištepti).

Gaminimas:

Į didelį dubenį dėti 12 šaukštų miltų, cukrų ir įpilti verdantį vandenį. Viską išmaišyti ir palikti atvėsti. Į šiltą, bet ne karštą plikinį, sudėti 250 ml turimo raugo. Išmaišyti ir palikti 1 parai. Po paros rekomenduojama atsidėti 250 ml raugo kitam kartui. Jį įdėti į stiklainiuką ir palikti šaldytuve. Į plikinį sudėti kmynus, druską ir likusius miltus, ir užminkyti tešlą. Miltus reguliuoti pagal tešlos kietumą, tešla turi būti labai lipni. Palikti tešlą pakilti 8-10 valandų kol ši pakils. Tada dėti į kepimo formą, išteptą sviestu ir kepti 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje ir 70 minučių 170 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių būtinai pravėrus orkaitės dureles. Iškepusią duoną ragauti su sviestu. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img

ORAI: Ciklonas atneš nemažai kritulių, daugiausia sniego

Ciklonas atneš nemažai kritulių, daugiausia sniego. Po sniegu daug kur slėpsis plikledis – pasisaugokime. Gruodžio 7-os naktį krituliai, daugiausia sniegas. Plikledis, kai kur lijundra, rūkas. Vėjas pietryčių, 5–10 m/s. Temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki...

Horoskopai gruodžio 7 dienai

AVINASŠiandien būsite užverstas darbu, todėl taupykite jėgas ir labai gerai planuokite laiką. Pasiguosti galite bent tuo, kad rezultatą pamatysite greitai. JAUTISPats laikas pagaliau išbandyti naują drąsią idėją, kurią jau seniai brandinate. Pasistenkite užsitikrinti aplinkinių paramą,...

Atskleidė gudrybių, kaip išmesti mažiau maisto: ir aplinką tausosite, ir piniginė padėkos

Maisto švaistymas viena didžiausių ir aktualiausių šio amžiaus problemų. Tai ne tik kenkia aplinkai, bet ir gerokai padidina gyventojų išlaidas. Visgi yra keletas dalykų, ką kiekvienas galime padaryti, kad sumažintume išmetamo maisto kiekį. Vien Europoje...

Termino „natūralus“vartojimas kosmetikoje tampa problema

Termino „natūralus“vartojimas kosmetikoje tampa trukdžiu renkantis tvarią kosmetiką ir kelia vartotojų nepasitikėjimą – sako Lietuvos vartotojų instituto vadovė Dr. Zita Čeponytė. 100% natūralus, super natūralus, natūralūs ingredientai - tai žodžiai kuriais stengiamasi patraukti vartotojus,...

4 sumuštinių su žuvimi receptai Advento stalui

Prasidėjęs Advento laikotarpis nuo seno reiškia ramybės metą prieš didžiąsias metų šventes – Kūčias ir Šv. Kalėdas. Šiuo metu įprastai susilaikoma ne tik nuo linksmybių, bet ir mėsos patiekalų. Siūlome išbandyti 4-is lengvai paruošiamų...

Paaiškėjo 12 pretendentų į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija paskelbė 12-os kūrėjų, pretenduojančių gauti 2022 metų Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas, sąrašą. Įvertinusi 30-ies pretendentų veiklą kultūros ir meno srityje, komisija atrinko dvylika kandidatų. Į Lietuvos nacionalines...

Daugiabučių atnaujinimui skirta 100 mln. eurų

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) gruodžio 12 d. skelbs naują kvietimą teikti paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti. Šiam kvietimui skirta 100 mln. eurų suma statybos rangos darbų pastato energinį efektyvumą didinančioms ir kitoms pastato atnaujinimo...

Žmonės skundžiasi, kad vaistinėse trūksta vaistų. Situacija gali tik blogėti

Paprastai daugiausiai problemų su besikeičiančiu kompensuojamųjų vaistų kainynu turėdavę pacientai, dabar kryžiaus kelius eina kone kiekvieną kartą, gavę gydytojo receptą. Žmonės skundžiasi, kad vaistinėse trūksta ne tik kai kurių lėtinėms ligoms skirtų vaistų, bet...

Šventinis namų drabužis: kada kalėdiniai papuošimai tampa rizika

Advento vainikai ir žvakių šviesa namuose – puikus būdas sukurti šventinę nuotaiką laukiant gražiausių žiemos švenčių. Tačiau draudikai atkreipia dėmesį, kad į vainikus įkomponuotos žvakės kelia ir gaisro pavojų. Jos greitai įkaista, o vaškas...

Šie grybai tebėra aukščiausios klasės gastronomijos ženklas

Juodieji perlai, virtuvės deimantai arba kitaip – trumai jau nuo senų laikų vertinami dėl išskirtinio skonio ir yra vieni brangiausių delikatesų pasaulyje. Jų kaina už kilogramą gali siekti net kelis tūkstančius eurų. Nors šie...

Kaip šaltuoju metų laiku neprarasti geros nuotaikos?

Nuotaikų kaita – viena iš dažniausių priežasčių, dėl kurių vis daugiau žmonių kreipiasi į vaistininkus, ieškodami pagalbos. Ši problema itin paūmėja rudens ir žiemos sandūroje, o plačiau apie tai, kaip kiekvienas gali sau padėti,...

Keliams naudojama druska: kam kenkia labiausiai ir kaip apsisaugoti nuo korozijos

Snygis į Lietuvą atklydo gerokai anksčiau nei kalendorinė žiema. Ir nors kelininkai gatves prevenciškai pradėjo barstyti dar iki pradedant snigti, žiema užsimojo iš peties. Jau ne vienerius metus kovai su sniegu kelininkai pasitelkia kelių...

Nustatytos darančios didžiausią žalą gamtai užtvankos

Aplinkos ministerijos užsakymu atlikta Lietuvos užtvankų įvertinimo studija nustatė, kad didžiausią žalą gamtai daro ir mažiausią socioekonominę vertę turi Cesarkos ir Augustaičių malūnų liekanos, Anykščių, Skaudvilės, Kirkšnovės, Dovydiškių, Belmonto, Pabradės, Valtūnų bei Rudnios užtvankos....

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos paslauga elektroniniu būdu

Kiekvienas iš mūsų galime susidurti su įvairiomis teisinėmis problemomis. Jus neteisėtai atleido iš darbo ar laiku nesumokėjo darbo užmokesčio? Pavėlavote kreiptis į notarą dėl palikimo priėmimo? Norite išspręsti klausimą dėl vaikų išlaikymo? Tačiau ką...

Gruodžio 20 d. visoje Lietuvoje vyks nemokamų eglės šakų dalinimo akcija

Gruodžio 20 d., 15.00-18.00 val. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai pagrindinėse miestų ir miestelių aikštėse bei didžiųjų prekybos centrų aikštelėse visoje Lietuvoje gražiausioms metų šventėms besiruošiantiems gyventojams dovanos nemokamas eglių šakas. Šiemet eglišakių dalinimo vietų...

ORAI: Būkite atsargūs, artimiausią parą bus labai slidu

Būkite atsargūs, artimiausią parą bus labai slidu! Daugelyje rajonų prognozuojama lijundra, plikledis. Gruodžio 6-os numatomi krituliai. Daug kur, daugiausia pietinėje šalies pusėje, susidarys lijundra, plikledis. Vėjas pietryčių, 5–10 m/s. Žemiausia temperatūra 1–6 laipsniai šalčio. Dieną...

Horoskopai gruodžio 6 dienai

AVINASŠiuo metu turite ir jėgų, ir ambicijų pakankamai, kad įveiktumėte jums iškilusias kliūtis. Šitaip kovingai nusiteikus barjerai paprastai įveikiami iš pirmo įsibėgėjimo. Jei norite nutraukti kokius nors iš praeities likusius nepageidautinus ryšius, imkitės to...

Morkų ir pastarnokų mišrainė – vitaminų šaltinis už 4 eurus: tiks tiek garnyrui, tiek...

Kai žiemą nebeturime žalumynų bei įprastų šviežių daržovių, metas atsigręžti į šaknines – jos pigios, lengvai paruošiamos, sočios ir sveikatai palankios. Tad daugiau išsivirus tokio garnyro prie mėsos ar žuvies, kitą dieną galima kaip...

ORAI: Šiandien bus debesuota, vietomis nedideli krituliai, daugiausia sniegas

Šiandien bus debesuota, vietomis nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Kai kur lijundra, plikledis. Vėjas pietryčių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio. Gruodžio 6 d. krituliai: sniegas, pereinantis į lietų. Naktį daug kur,...

Horoskopas gruodžio 5 dienai

AVINASKai reikalai galiausiai pajudės iš vietos, imsite abejoti, ar ton pusėn jie juda. Kontroliuokite savo judesius - šiandien galite pralieti sriubą ant kelių labai svarbiam asmeniui ar panašiai. JAUTISKiekvienas, kas bus su jumis drauge, pasisems...

Žvejyba ant ledo: ką reikia žinoti žvejams?

Šaltiems orams nesitraukiant ant ežerų, upių, tvenkinių, marių formuojasi ledas, viliojantis poledinės žūklės mėgėjus. Aplinkos ministerija primena žvejams, kaip saugiai elgtis žvejojant ant užšalusių vandens telkinių ir įspėja, kad bereikalinga rizika gali būti pražūtinga. Mėgėjų...

Anticiklonas traukiasi: orai taps švelnesni, bet kritulių bus daugiau

Anticiklonas traukiasi: orai taps švelnesni, bet kritulių bus daugiau. Šiandien vietomis nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Kai kur lijundra, plikledis. Vėjas rytų, pietryčių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos. Gruodžio 5-os...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS