Kai žiemą nebeturime žalumynų bei įprastų šviežių daržovių, metas atsigręžti į šaknines – jos pigios, lengvai paruošiamos, sočios ir sveikatai palankios. Tad daugiau išsivirus tokio garnyro prie mėsos ar žuvies, kitą dieną galima kaip užkandžiu juo pasimėgauti vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jei morkos visiems įprasta ir dažnai vartojama daržovė, tai pastarnokais tikrai pravartu paįvairinti savo mitybą: juose yra tirpių skaidulų, mikroelementų, eterinių aliejų, biologiškai aktyvių medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose laikyti šaknines daržoves, kad jos išliktų traškios.
Lietuviškos daržovės – vertos dėmesio
Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus vertėtų atkreipti dėmesį dėl šviežumo ir palankumo sveikatai.
„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip įvairiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų“, – morkų naudą pabrėžia gydytoja dietologė.
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, pastarnokai dažniausiai naudojami termiškai apdoroti: jie puikiai tinka kepti orkaitėje, taip pat gali būti įvairių patiekalų komponentas. „Net įmaišius pastarnokų į paprasčiausią bulvių košę, pajusime kitokį jos skonį, taip pat originalumo jis suteiks ir daržovių troškiniams. Išskirtinesnis, aitresnis jų skonis tarsi signalizuoja, kad ši daržovė turi daugiau eterinių aliejų ir biologiškai aktyvių medžiagų. Anksčiau pastarnokai buvo gana plačiai vartojami, o vėliau nepelnytai primiršti: jie praplečia šakniavaisių įvairovę, kuri tikrai neapsiriboja tik keliomis daržovėmis. Visada naudinga pajusti ir įtraukti į savo mitybą naują skonį – ši daržovė gali pagerinti ir praturtinti daugybę patiekalų.“
Kaip traškius šakniavaisius išlaikyti namuose
Kartais jau po kelių dienų parsineštos iš prekybos centro morkos apvysta, tad jei neturime sauso rūsio, geriau jas būtų laikyti šaldytuve. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, neplautas morkas reikėtų sudėti į sandarų užsegamą arba vakuuminį maišelį: „Taip saugomos morkos neišsausės, liks šviežios ir tinkamos vartoti iki 3 ar 4 savaičių. Tiesa, neverta pirkti jų didesnio kiekio, nes morkų nepritrūkstame – pirkėjai lentynose gali rasti tiek mažų traškių morkyčių, kurias labai mėgsta vaikai, tiek fasuotų ar nefasuotų lietuviškų, tiek plautų ar ekologiškų morkų.“
Tuo tarpu pastarnokai – rečiau lentynose matoma daržovė, tačiau žiemą, norint paįvairinti racioną ir maitintis nebrangiai, bet sveikatai palankiai, verta nepraeiti pro jų lentyną. „Pastarnokus galima pjaustyti šiaudeliais, kaip burokėlius, pakepinti, patroškinti, dėti į sriubas, maišyti su kitomis šakninėmis daržovėmis, patiekti kaip garnyrą. Taip pat galima stambiai sutarkuoti ir maišyti į įvairias salotas – jie tinka ir prie morkų, ir prie burokėlių“, – pataria specialistė.
Olga Suchočeva sako, kad parsinešus pastarnokų iš parduotuvės, juos, kaip ir morkas, reikėtų laikyti vėsioje vietoje, galima ir šaldytuve, kad jie nesudžiūtų, neprarastų stangrumo bei skonio savybių.
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti morkų ir pastarnokų mišrainę.
Morkų ir pastarnokų mišrainė*
Patiekalui reikės:
- 3 didesnių morkų – lietuviškos fasuotos morkos 0,99 eu / 1 kg.;
- 2 pastarnokų – pastarnokai 2, 85 eu / 1 kg.;
- šviežių petražolių arba kalendros – fasuotos petražolės 0,59 eu / 25g.;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;
- 2 šaukšto vyno acto;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- druskos pagal skonį.
Kaip gaminti:
Išvirkite morkas ir pastarnokus. Juos atvėsinkite ir supjaustykite.
Iš prieskonių ir aliejaus su actu sumaišykite padažą, įdėkite sutraiškytų česnako skiltelių. Užpilkite jį ant virtų daržovių.
Užbarstykite smulkiai supjaustytų petražolių arba kalendrų.
Palikite šiek tiek pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
Tokia mišrainė tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos gruodžio 1d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Živilė Karevaitė