13.9 C
Gargždai
2024 / 04 / 29

Bonos Sforcos įkvėpti dvariškosios lietuvių virtuvės pokyčiai: nuo „vargo“ agurkų iki gaivinančio itališko pyrago

Ar jau skaitėte?

Prieš daugiau nei 500 metų į Lietuvą iš Italijos atvykusi Lenkijos karalienė ir Didžioji Lietuvos kunigaikštienė Bona Sforca neretai įvardijama kaip asmenybė, kurios atvykimas iš pagrindų pakeitė ne tik lietuvių mados suvokimą, bet ir virtuvės kultūrą. Jos iš Italijos atsivežti valgymo įpročiai prisimenami ir puoselėjami lig šių dienų, iš naujo atkuriant karalienės mėgstamiausius, istoriją pasakojančius patiekalus. Renesanso gastronomija puikiai dera su dvariškos lietuvių virtuvės atgimimu.

- Reklama -

Bona Sforca yra laikoma šiuolaikinės Lenkijos ir Lietuvos virtuvės motina. Ištekėjusi už Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Senojo, į Lietuvą iš Italijos ji atvežė naujus valgymo principus ir patiekalus. Su ja siejamas įprotis valgyti šviežias salotas, įvairias nevirtas daržoves, apšlaistytas aliejumi ir citrinos sultimis. Tuo tarpu ankstesnė riebaus maisto valgymo kultūrą keitė daug sveikesni patiekalai – šalia mėsos pradėta valgyti daugiau salotų, imta gaminti baltoji duona.

A. Rakauskas. Mizerija.

Šakių rajone esančio Zyplių dvaro virtuvėje veikiančio restorano šefo – kuchmistro Artūro Rakausko teigimu, B. Sforcos indėliu Lietuvos didikų virtuves pasiekė Viduržemio jūros produktai, tokie kaip alyvuogių aliejus, razinos, egzotiški vaisiai. Jos dėka taip pat ant stalo atsirado šakutės, trikojės keptuvės, glazūruotos lėkštės.

„Karalienei B. Sforcai atvykus iš Italijos, Lietuvos ir Lenkijos didikų virtuvėse pradėti gaminti patiekalai pagardinti kaparėliais, ciberžole, špinatais. Kitaip nei buvo Lietuvoje, karalienė kaip niekad mėgo daržoves. Dabar mums įprastos daržovės – agurkai, pomidorai, brokoliai – tuo metu buvo naujovė maisto gaminimo kultūroje“, – sako jis.

Patiekalai lyg nuo karalienės stalo

Bona Sforca yra laikoma šiuolaikinės Lenkijos ir Lietuvos virtuvės motina.

A. Rakauskas dalinasi, kad karalienė B. Sforca tapo įkvėpimu naujų virtuvės potyrių ir skonių kūryboje, kurioje vėl neapsieita be karalienės mėgtų patiekalų.

„Per skonius kviečiame į gastronominę kelionę, kurioje maisto mylėtojai gali pažinti senuosius papročius ir tradicijas. Šį sykį norėjome supažindinti su lietuviškai virtuvei, ko gero, daugiausiai įtakos turėjusios moters B. Sforcos mėgtais agurkais“, – pažymi A. Rakauskas, pažymėdamas, kad jau anksčiau patiekaluose buvo interpretuotas Jogailos mėgtas desertas: švieži agurkai su medumi.

- Reklama -

Atkreipdamas dėmesį į švelniai marinuotų šviežių agurkų su krapais patiekalą „Mizerija“, kuchmistras teigia, kad šią daržovę Lietuvos kunigaikštienė ir Lenkijos karalienė mėgo, ko gero, labiausiai. Sklando legendos, kad kaskart valgydama agurkus, ji labai liūdėdavo, kad negali jais mėgautis ištisus metus. Taip gimė patiekalo pavadinimas, kuris išvertus į lietuvių kalbą reiškia „vargas“.

B. Sforcos laikų itališkas desertas „Crostata“.

Kaip priešingybė, ypatingasis B. Sforcos laikų itališkas desertas „Crostata“, kurį karalienė atvežė į Lietuvą, buvo pritaikytas ir šiuolaikinėje Zyplių dvaro virtuvėje.

„Šis pyragas lietuvių jau mėgiamas – gaminamas ir namuose bei vaišinamasi kavinėse. Interpretuojant šimtmečius egzistuojantį itališką desertą buvo stengtasi, jog ragautojai galėtų bent trumpam nuskelti į B. Sforcos laikus, kai tokie skoniai buvo prieinami tik karaliams“, – sako A. Rakauskas, pridurdamas, kad Zyplių dvare lankytojai visą vasarą turės galimybę paragauti kone identišką pyragą, kaip Lietuvos ir Lenkijos karalienės prieš daugiau nei 500 metų atvežtą – su citrinų sorbetu ir braškių-bazilikų kapotiniu.

„Visada siekiame per virtuvę papasakoti istoriją. Lankytojus tai praturtina ne tik naujomis žiniomis, tačiau ir supažindina su didikų mėgtais valgiais, kviečia paragauti patiekalų, kurie gaminami pagal ankstesnių amžių receptus. Tai taip pat rodo ir kaip kito mūsų krašto virtuvė. Labai svarbu žinoti savo istoriją, papročius ir perduoti juos iš kartos į kartą. O koks geresnis būdas tai patirti, jei ne per potyrius ir praktiką“, – sako A. Rakauskas.

 

TOP naujienos

Po procedūrų odontologijos klinikoje mirė moteris

Vilniuje trečiadienį VUL Santaros klinikose mirė dėl odontologinių komplikacijų iš privačios klinikos atgabenta pacientė, sklebia portalas tv3.lt. Portalo duomenimis, Vilniaus policijos atstovai patvirtino, kad vakar...

Savivaldybės ir jų įmonės reikšmingai sutaupo elektros energijos

Dėl Rusijos karo Ukrainoje ir agresorės veiksmų gamtinių dujų rinkose, elektros kainos pasiekė dar nematytas aukštumas. Prognozuojama, kad šie metai ir 2023 metų pirmasis ketvirtis...

5 netradiciniai receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys...

Bendrai per milijoną gyventoju turintiems Lietuvos miestams draudimo kompanija išdalins 1200 dūmų detektorių

Draudimo bendrovės „If“ užsakymu atlikta apklausa rodo, kad iš trijų Baltijos šalių lietuviai prasčiausiai rūpinasi savo saugumu, 24 proc. dūmų detektoriaus namuose neturi, o...

Sausio 19-oji, antradienis

Sausio 19-oji, antradienis, 3 savaitė. Saulė teka 8.30 val., leidžiasi 16.29 val. Dienos ilgumas 7.59 val. Mėnulis - Jaunatis (pilnėja). Vardadieniai: Kanutas, Marijus, Morta, Raivedys, Gedvilė, Marius. Orai šiandien: Šiandien kai kur silpnai pasnigs, pustys. Popietę stiprės pietų, pietryčių vėjas....

Lietuvos keliuose apstu „nematomų“ automobilių

Rinkdamiesi automobilį Lietuvos gyventojai pirmiausiai vertina techninius jo parametrus ir kainą, o labiausiai mėgstamos spalvos yra tamsios bei konservatyvios. Tai patvirtina ir „Regitros“ duomenys: net 40 proc. visų 2018 m. šalyje pirmą kartą registruotų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS