24.9 C
Gargždai
2024 / 06 / 26

Pasinaudoję šiomis „Rimi“ nuolaidomis, grilio vakarėlį surengsite pigiau: skonių receptorius nustebins šie deriniai

Ar jau skaitėte?

Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiauliena yra ne tik geras baltymų šaltinis, bet taip pat pasižymi svarbiais vitaminais bei mineralais: tai svarbus tiamino, niacino, vitamino B6, B12, geležies, cinko, fosforo ir seleno šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad prieš ant grotelių kepant kiaulieną, įvairūs, net ir pigesni marinatai gali pagerinti jos skonį, minkštumą ir sultingumą. Taip pat šiuo metu grilio klasika tapusiai mėsai ir grilio reikmenims nuolaidos „Rimi“ – iki 40 proc.

- Reklama -

Žvalgykitės liesų kiaulienos dalių

Kiauliena yra viena iš labiausiai paplitusių mėsos rūšių pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai – gausus aukštos kokybės baltymų šaltinis, būtinas organizmo audinių statybai ir atstatymui.

Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad prieš ant grotelių kepant kiaulieną, įvairūs, net ir pigesni marinatai gali pagerinti jos skonį, minkštumą ir sultingumą.

„Mėsos baltymai turtingi visomis devyniomis būtinosiomis aminorūgštimis, šį mėsa – ne išimtis. Visaverčių baltymų šaltinis yra vertingas subalansuotos mitybos priedas. Tačiau, norint sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, būtina rinktis liesus kiaulienos gabalus, pavyzdžiui, nugarinę. Taip pat prieš gamindami nupjaukite matomus kiaulienos riebalus, kad sumažintumėte bendrą riebalų kiekį ir nepakenktumėte savo sveikatai, visų pirma – kraujagyslėms ir širdžiai“, – perspėja dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad šioje mėsoje slypi ir svarbiausių vitaminų bei mineralų: ji turtinga B grupės vitaminų, įskaitant tiaminą, niaciną, B6 ir B12, kurie atlieka svarbų vaidmenį energijos apykaitoje, nervų veikloje ir raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. „Be to, kiaulienoje yra tokių mineralų kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, kurie gyvybiškai svarbūs įvairiems fiziologiniams procesams, pavyzdžiui, imuninei funkcijai, kaulų būklei ir antioksidacinei apsaugai.“

Vis dėlto, gydytoja dietologė pažymi, kad nepaisant maistinės naudos, kiaulieną svarbu vartoti saikingai dėl joje esančio didesnio riebalų kiekio, palyginti su kita liesa mėsa, pavyzdžiui, vištiena ar kalakutiena.

„Per didelis sočiųjų riebalų kiekis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl kiaulienos įtraukimas į subalansuotą mitybą kartu su reikiamu kiekiu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir kitų liesų baltymų šaltinių gali padėti palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą. Taip pat ruošiant šią mėsą svarbu naudoti tokius gaminimo būdus, kurie sumažina pridėtinių riebalų kiekį, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

- Reklama -

Grilintų skonių įvairovė su pigesniais marinatais

Naudojant aromatingus marinatus ant grotelių keptos kiaulienos skonį galima pakelti į kitą lygį: prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad kasmet grilinama kiauliena gali pabosti, tačiau pasitelkus vis kitokį, kad ir pigesnį marinatą, gebėsite nustebinti ir save, ir artimuosius vis kitokiais skonių niuansais.

„Paįvairindami grilio sezoną su kiaulienos patiekalais, galite paįvairinti meniu skonius, pasitelkdami pigesnių marinatų variantų. Pavyzdžiui, jei mėgstate Azijos virtuvės skonius, verta pasirūpinti sojų padažu, šviežiu tarkuotu imbieru ir smulkintu česnaku. Taip pat marinatui reikėtų rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį“, – pataria V. Nadzeika.

Mėsos technologas dar siūlo išmėginti europietiškos virtuvės marinatą, pasitelkus Viduržemio jūros regiono prieskonines žoleles: „Susmulkinkite raudonėlius, bazilikus ir petražoles, su smulkintu česnaku, citrinos žievele, raudonojo vyno actu, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šis marinatas suteikia kiaulienai gaivaus žolelių skonio ir ryškios rūgšties, todėl ji, kepama, tampa natūraliai sultinga.“

V. Nadzeika primena apie dar vieną kiaulienos marinatą, kuris sulaukia bene daugiausiai simpatijų tarp valgytojų, tai – medaus ir garstyčių derinys. „Tam, kad grilinta kiauliena turėtų tiek saldaus, tiek aitresnio skonio, verta tarpusavyje marinatui sumaišyti Dižono garstyčias, medų, obuolių actą, smulkintą česnaką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Dar šis marinatas ant grilintos kiaulienos sukuria karamelizuotą, žvilgančią plutelę, todėl ne tik patiekalo skonis, bet ir vaizdas kaipmat sužadins apetitą.“

Grilio technologas priduria, kad šiuo metu, iki gegužės 27 d. dienos 1 kg fasuoto vakuume kiaulienos kumpio be kaulo bus galima įsigyti pigiau – su 22 proc. nuolaida, už 3,49 Eur. Taip pat iki birželio 3 d. pavyks grilio vakarėliui pasirūpinti pigesniais įrankiais ir priedais „Mustang“ ar „Texas Club“, kuriems dabar taikoma 40 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.

Ekspertas primena, kad net ir labai skubantys, bet norintys pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, gali pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų. Visą asortimentą galima pamatyti apsilankius „Rimi“ e.parduotuvėje www.rimi.lt. O pigiau įsigyti daržovių, mėsos bei kitų ingredientų grilinimui padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Išmėginkite neįprastą grilintos kiaulienos pjausnio derinį: gomurio nenuvils pigus, tačiau burnoje tirpstantis obuolių čatnis.

RECEPTAS

Grilintas kiaulienos pjausnys su obuolių čatniu

Pjausniui reikės:

  • 1 vnt. kiaulienos nugarinės pjausnio be kaulų (2–2,5 kg);
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 a. š. česnako prieskonių;
  • 2 a. š. druskos;
  • 2 a. š. rudojo cukraus;
  • 1 a. š. svogūnų prieskonių;
  • 1 a. š. rūkytos paprikos prieskonių;
  • 1/2 a. š. Kajeno pipirų.

Obuolių čatniui reikės:

  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus, padalyto;
  • 120 g smulkiai supjaustytų askaloninių česnakų;
  • 480 g pjaustytų obuolių;
  • 120 g spanguolių;
  • Mažo imbiero gabalėlio;
  • 1 a. š. druskos (daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 120 ml obuolių sidro acto;
  • 50 ml klevų sirupo;
  • 1 vnt. česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 1 a. š. Kajeno pipirų (daugiau arba mažiau, pagal skonį).

Obuolių čatnio gamybos eiga:

  1. Nedideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite askaloninius česnakus ir virkite apie 1 minutę, kad suminkštėtų.
  2. Į puodą suberkite obuolius, spanguoles ir imbierą. Pagardinkite druska ir virkite apie 2 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  3. Įmaišykite actą, klevų sirupą, česnaką, Kajeno pipirus ir sumažinkite ugnį iki virimo. Uždenkite ir virkite apie 30 minučių arba kol obuoliai išvirs, o čatnis taps tirštas ir aromatingas. Jei reikia, pagardinkite druska. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad atvėstų.

Pjausnio gamybos eiga:

  1. Kiaulienos nugarinę nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi.
  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pipirus, česnaką, druską, rudąjį cukrų, svogūnų miltelius, papriką ir Kajeno pipirus. Šiuo prieskonių mišiniu gausiai apibarstykite kiaulienos nugarinę. Likusius prieskonių mišinio likučius pasilikite vėlesniam naudojimui.
  3. Išprieskoniuotą kiaulienos nugarinę sudėkite ant kepimo skardos ir palikite bent 20 minučių kambario temperatūroje.
  4. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio.
  5. Dėkite kiaulienos nugarinę ant grotelių ir kepkite apie 15 minučių, retkarčiais apversdami, kad iškeptų tolygiai.
  6. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir kepkite kiaulieną dar apie 45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks apie 63 °C.
  7. Prieš pjaustydami kiaulienos nugarinę leiskite jai 10 minučių pailsėti.

Skanaus!

TOP naujienos

Negalavimai pavasarį įspėja ne tik apie organizmo nusilpimą, bet ir apie nediagnozuotas ligas

Atsiradęs nuovargis, jėgų ir energijos stoka, didesnis mieguistumas ryte, nuotaikų svyravimai, nestabilus kraujospūdis, stipriau slenkantys plaukai, išsausėjusi oda ir pasikartojančios virusinės infekcijos – dažniausi...

Sveikatai palankios daržovių ir vaisių sultys: dietologė pataria jas maišyti atsargiai (receptas)

Rudenį svarbu savo organizmą praturtinti reikiamais vitaminais bei mineralais, o tam gali puikiai pasitarnauti spalvingos daržovių sultys iš produktų, išaugusių mūsų soduose ar daržuose....

ORAI: Šeštadienį plikledis, kai kur galima silpna lijundra, oro temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio

Šiandien Lietuvoje vietomis, daugiausia vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose, nedideli krituliai. Plikledis, kai kur galima silpna lijundra. Aukščiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 3...

Klaipėdos apskrityje per vakar parą patvirtinti 169 koronavirusinės infekcijos atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1239 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 380 iš jų registruoti Vilniaus, 246 Kauno,...

„Akropoliuose“ uždaromos laisvalaikio erdvės

Virusų plitimo prevencinės priemonės „Akropolis Group“ valdomuose prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose yra taikomos nuo vasario pabaigos. Operatyviai reaguojame į situaciją, valstybės bei savivaldybių institucijų nurodymus ir rekomendacijas. Veiklos pasikeitimai: Vadovaujantis LR...

Orai: Artimiausiomis dienomis orai vis dažniau primins pavasarį

Vasario 14-os naktį kritulių tikimybė maža. Vėjas šiaurės vakarų, 7–12 m/s. Temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio iki 2, pajūryje iki 4 laipsnių šilumos. Dieną be kritulių. Vėjas šiaurės vakarų, 6–11 m/s. Temperatūra 2–7 laipsniai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS