15.9 C
Gargždai
2024 / 04 / 29

Žiemos pramoga – mėsos kepimas ant griliaus: technologas išskyrė svarbiausias taisykles

Ar jau skaitėte?

Tamsiomis žiemos dienomis pasiilgstame saulės ir smagių išvykų su bičiuliais gamtoje. Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ technologo Vido Nadzeikos, mėsos kepimas ant griliaus žiemą mažai kuo skiriasi nuo šiltojo sezono, tereikia žinoti kelias taisykles. Norintiems mėgautis sveikatai palankiais patiekalais gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimui visada reikėtų rinktis šviežią ir liesesnę mėsą, o ne rūkytą ar kitaip apdorotą.

- Reklama -

Žiemos iškylai – daugiau kuro kepsninėms

Vis dažniau pradžiuginant saulei, grilinimo mėgėjai nors trumpam išsiruošia į gamtą ar nutaria pasičirškinti kepsnių savo kiemo terasose. Daug kam iškyla klausimas dėl kepsninių kuro: galbūt vertėtų rinktis kitokį, nei vasarą, labiau pritaikytą šaltajam sezonui. Pasak „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, temperatūra virš įkaitusių anglių nelabai priklauso nuo oro temperatūros, tad svarbu tik tai, kad tiesiai ant žarijų nekristų snaigės ar lietaus lašai: „Visiškai nesvarbu, kuriuo metų laikų kursite grilių, nerekomenduoju naudoti jokių briketų ar tablečių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, klijai.“

O kepti ant griliaus taip pat galite viską, ką renkatės ir vasarą: mėsą, daržoves, vaisius. „Tik reikėtų atsižvelgti į tai, kad dienos dar trumpos, anksti temsta, tad jei planuojate išvyką, apgalvokite, kiek laiko būsite gamtoje, kad neužkluptų tamsa. Taip pat vertėtų pasiimti daugiau anglių ar malkų, nes jos sudega greičiau nei vasarą. Patogiau būtų mėsą susiverti ant iešmų jau namuose ir vežtis paruoštą, kad lauke nereikėtų šalti“, – pataria mėsos technologas.

Skanaukime mėsos saikingai

Ant žarijų galima išsikepti įvairiausių daržovių, kurios bus puikus priedas prie mėsos – dažnai iškyloms gamtoje pasirenkama kiauliena. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad kiaulienos reikėtų skanauti 2-3 kartus per mėnesį, rinktis liesesnes mėsos dalis ir ruošti ją be papildomų riebalų.

„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitamino), o lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Todėl, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti, o mėsos gaminių iš jos (vyniotinių, rūkytos, vytintos mėsos) skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja E. Gavelienė.
Kiauliena – mėgstama lietuvių mėsa

Kiauliena visada Lietuvoje buvo bene populiariausia mėsa, o jos panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. Nors tradiciškai ši mėsa laikoma gana kaloringa ir riebia, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausios yra išpjova, kumpis ir nugarinė.

- Reklama -

„Mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti išties platų mėsos asortimentą, o taupantys gali rinktis smulkintą kiaulieną ar kiaulienos faršą vos už keletą eurų. Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – sako ekspertė.

Kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje, tad jos asortimentas visais metų laikais itin platus. „Jei vasarą kepimui gamtoje dažnai buvo ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose. Į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, fasuoti nedideli jos gabalėliai, sveriami nefasuoti mėsos gaminiai. Na, o skubantiems visada turime jau paruoštų kepti, marinuotų kiaulienos kepsnių, tinkamų kepti tiek ant griliaus, tiek keptuvėje“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Pasak ekspertės, „Rimi“ parduotuvėse mėsos tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad lietuviškos bei atvežtinės produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus kokybiška ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas“, – sako O. Suchočeva.

„Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika iškyloms į gamtą visada renkasi kepti mažus mėsos gabaliukus, nes žiemą juos paprasčiausia išsikepti. Tad siūlo ir kitiems pasinaudoti išbandytu, paprastu ir niekada nenuvylusiu receptu:

Kiaulienos sprandinės šašlykas

Šašlykui reikės:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės;
  • 12–14 g druskos;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 3–4 skiltelių česnako;
  • 3–4 g džiovintų čiobrelių;
  • Penkių grūstų pipirų mišinio – pagal skonį.

Kaip paruošti:

1. Supjaustykite mėsą gabaliukais, kurių kiekvienas svertų apie 50-60 gramų.

2. Smulkiai sutarkuokite svogūną ir česnako skilteles.

3. Druska, pipirais, prieskoniais ir svogūnų bei česnakų mišiniu gerai įtrinkite mėsos gabaliukus.

4. Taip paruoštą mėsą galima kepti iškart, bet galite palaikyti ją per naktį.

Skanaus!

Živilė Karevaitė

TOP naujienos

Horoskopai kovo 29 dienai

AVINASŠiandien esate kupinas energijos ir ryžto kalnus nuversti. Visa problema - nukreipti jėgas į pozityvius darbus. Atsiras kažkas, pasišovęs jus būtinai sukritikuoti ar pažeminti. JAUTISBūsite...

Ko nežinojote apie riešutus: kaip išsirinkti vertingiausius?

Daugybė sveikųjų riebalų, baltymų, maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų. Riešutai yra idealus užkandis visai šeimai. Tačiau, ką rodo tyrimai, kurie riešutai yra vertingiausi mūsų...

Šiandien daug kur, daugiausia pietrytinėje šalies pusėje, protarpiais pasnigs

Šiandien daug kur, daugiausia pietrytinėje šalies pusėje, protarpiais pasnigs. Vietomis pustys, bus slidu. Vidutinio stiprumo vėjas daugiausia pūs iš šiaurės, kai kur jis stiprės...

Kodėl prastėja atmintis? Vaistininkas įvardijo priežastis ir gresiančias pasekmes

Jeigu dažnai pamirštate, ką buvote suplanavę ar kur ėjote, jums sunku susikaupti, susikoncentruoti ir prisiminti prieš kelias dienas įvykusius reikšmingus įvykius – tai organizmo...

Diskusijas visuomenėje keliantis „Helovino“ šventimas gali būti ir kitoks: dvarai kviečia į istorines bei...

Diskusijas pastarosiomis dienomis visuomenėje keliantis „Helovino“ šventimas dažniausiai yra siejamas su bauginančiais kostiumais, gąsdinimu ir ryškiaspalvėmis dekoracijomis. Tačiau šią progą paminėti galima ir visai kitaip. Lietuvos metų turizmo objekto titulą ne kartą pelnęs Pakruojo dvaras...

Svarbu žinoti: pajamų deklaravimas ir įmokos „Sodrai“

Savarankiškai dirbantys gyventojai jau gali deklaruoti 2019 metų pajamas Valstybinei mokesčių inspekcijai. Deklaravus pajamas gyventojams atsiranda ir prievolė sumokėti „Sodrai“ socialinio draudimo įmokas. Dėl ekstremalios situacijos gyventojams, užsiimantiems savarankiška veikla, kyla daug klausimų apie įmokų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS